Historia

 

Peking Fanz är den största supportföreningen kring IFK Norrköping med i runda slängar 500 medlemmar varje år. Utöver ett ovärderligt stöd på Curva Nordahl under hemmamatcherna utgör medlemsantalet oss till en kraft att räkna med, en organisation som man måste lyssna på. Nedan följer verksamhetsberättalser från föreningens första år.

Verksamhetsberättelse 1997

Peking Fanz närvarade vid alla IFK’s hemmamatcher och nästan alla bortamatcher under höstsäsongen. Trots vårt ringa antal har vi fått uppskattning från såväl spelare som övrig publik för vårt stöd under matcherna.

Peking Fanz arrangerade i Oktober tillsammans med Fullträffen FC en stor avslutningsfest i klubblokalen. Ett femtiotal personer kom, och festen blev mycket lyckad, inte minst ekonomiskt.

Fullträffen anordnade i början av December en drogfri stödgala för Peking Fanz. De ca 20 personer som ställde upp bjöds på mat och livemusik.

Medlemmarna har under hösten haft möjlighet att köpa Bingolotter hos Peking Fanz. Denna har utnyttjats i varierande grad. Några medlemmar har dessutom suttit och sålt lotter i ”vår” Konsum-butik på Trozelligatan, vilket tillsammans har gett en försäljning på ca 40 lotter i veckan.

Parallellt med dessa aktiviteter har vi haft diverse mindre fester och möten under hösten. Vår förhoppning är dock att Peking Fanz skall bli bättre på alla punkter under 1998, såväl att stödja IFK under matcherna som övrigt arbete i föreningen.

 

Verksamhetsberättelse 1998

Redan på årets första stapplande timmar var Pekings medlemmar i full aktion. Nyårsfesten besöktes av ett 80-tal festsugna fanz.

Under säsongen närvarade Peking Fanz med stor buss (50-manna) på följande matcher: Örebro-IFK, Hammary-IFK (både i sv. cupen och i allsvenskan), Halmstad-IFK, AIK-IFK, Örgryte-IFK, Elfsborg-IFK. Minibussar åkte till följande matcher: Häcken-IFK samt Öster-IFK.

Peking Fanz deltog återigen i MFF Support Cup i Malmö under ett par dagar i juli. Peking Fanz gick vidare till åttondelsfinal, men åkte där ur mot ett (av tre) lag med IFK Göteborgs-supportrar. Godkänd insats på planen, men det roligaste med sådana här turneringar är ju ändå gemenskapen och att supportrar träffas under ”fredliga” former.

Peking Fanz deltog även i Fullträffscupen, som gick av stapeln i juli. Resultatet här var aningen nedslående, men efter en sista-placering kan det ju bara gå bättre nästa år!?

Peking Fanz hade 1-års-fest den 1:e augusti på klubblokalen. Tommy Wisell, Olle Nordin samt några spelare besökte klubblokalen under eftermiddagen. Framåt kvällen droppade medlemmarna in, och ett 60-tal hade deltagit innan jubileumsfesten var över.

Peking Fanz flyttade, i samband med hemmamatchen mot Häcken den 20 juli, in på Östra sittplatsläktaren. Resultatet blev upplyftande; vi hördes bättre, såg matchen bättre, och slapp bli sjuka av regn under de kalla höstmånaderna. En medlemsförmån är att medlemmarna fortfarande betalar ståplats-pris på den nya läktaren.

Innan hemmamatchen mot Helsingborg (24:e augusti) delade ett femtontal Fanz, utplacerade vid ingångarna, ut ett fyra-sidigt informationsblad till den övriga publiken på Parken. Bladet trycktes i ca 3500 exemplar.

I samband med hemmamatchen mot IFK Göteborg den 24:e september arrangerade Peking Fanz ett pappersarks-tifo på Östra läktaren. Resultatet blev, med beaktande av att det var Norrköpingspubliken första tifo, godkänt. Arken var skänkta av pappersgruppen.

Till den sista borta matchen mot Elfsborg (8:e november) bjöd Peking Fanz alla riktiga IFK:are på bussresan. Bussarna sponsrades av en rad företag, som hade samlats ihop i huvudsak av Annie Canholm och Dennis Pettersson. Tre fulla bussar (ca 150 personer) stöttade Snoka på Ryavallen i Borås. Ni som följde med upplevde kanske Pekings bästa klack i år (någonsin?).

Peking Fanz har under våren och hösten sålt Bingolotter i Konsumbutiken på Trozelligatan. Lotterna utgör ett viktigt tillskott till klubbens ekonomi, och de låga försäljningssiffrorna under våren har förbättrats i höst, då Peking Fanz sålt mellan 80 och 100 lotter i veckan. Peking Fanz stöder på detta sätt även IFK, då tre kronor per lott går direkt till IFK:s ungdomsverksamhet (dvs ca tretusen kronor bara under de senaste tre månaderna).

Under sommaren startades Peking Fanz officiella hemsida på Internet. Sidan har utvecklats till en suverän sajt för den som vill hänga med i debatten om IFK och Peking Fanz. Antalet besökare är svårt att bedöma, men ett (par?) hundratal om dagen är ett rimligt antagande, då ett tjugotal om dagen skriver ett inlägg i gästboken.

Klubblokalen har allt eftersom tiden gått byggts om och förbättrats. Till största delen har lokalens inventarier blivit skänkta eller utlånade till klubben av företag och privatpersoner.

I november utkom det första numret av Peking Brölet, ett fanzine skrivet, till största delen, av Mattias Jansson och Martin Eriksson. Första upplagan har till dags dato tryckts i 200 exemplar.

Peking Fanz medlemsantal är, i skrivande stund, 129 betalande.

Peking Fanz har, med ganska täta mellanrum, fått uppmärksamhet i framförallt tidningar, men även lokalradio och lokal-tv. NT har bl a gjort två stora reportage om föreningen (ett tidigt i våras på klubblokalen, samt ett i samband med borta resan mot Öster). Tillkommer gör alla smånotiser och bilder på klacken.

 

Verksamhetsberättelse 1999

Man kan säga att 1999 var Peking Fanz verkliga genombrottsår. Hejar-klacken har utvecklats till en av Sveriges 5-6 största. På hemmaplan har vi varit cirka 200-250 personer i klacken och på bortaplan har vi oftast varit runt hundra. En stor anledning till ökningen var premiärresan till Stockholm Stadion, den 11 april, då föreningen bjöd 500 personer på bussresan. På plats var cirka 700 IFK-supportrar. Satsningen var möjlig tack vare en mängd sponsorer, som bekostade bussarna. Trots 0-3-förlusten var resan mycket lyckad. I den påföljande hemmapremiären, mot Örgryte IS, ordnade Peking Fanz så att alla i klacken fick gratis inträde. Ungefär 300 biljetter delades ut. Detta bidrog nog till att bibehålla den positiva effekten från stockholmsresan, även om det även här blev förlust.

Peking Fanz eget öl, PF Guld, kom ut på marknaden i april. Hallsta Bryggerier brygger ölet, som sålt bra på Systembolaget och på stans krogar. Föreningen har säkerligen fått mycket bra PR på ölet. Föreningen har tryckt egna souvenirer. Halsdukar och T-shirts i större upplagor har sålts. Dessutom har ett mindre antal munkjackor, skjortor och jackor tillverkats.

Peking Fanz egen tidning, Peking Brölet, fortsätter att ges ut 3 gånger per år. Upplagan har skiftat mellan 350-500 exemplar.

Hemsidan på internet [http://hem1.passagen.se/pekfanz] har utvecklats kraftigt under året. Den uppdateras nästan dagligen och har 220 besökare per dag i medeltal.

Peking Fanz har arrangerat tre större tifon under året. Mot AIK hemma anordnade föreningen ett pappersarkstifo, med vita och blåa pappersark på Östra läktaren. Mot Hammarby ordnades ett bengaltifo, med 50 bengaler. Och i sista matchen, hemma mot Djurgården, arrangerades ett kombinerat bengal/röktifo, med 70 bengaler och 30 rökfacklor. Samtliga dessa har, enligt vad vi erfar, uppskattats av såväl klackmedlemmar som övrig publik.

Föreningen deltog i sommarens MFF Support Cup, som är en fotbollsturnering för fotbollssupportrar. Insatsen var fullt godkänd. Laget slogs ut i slutspelet mot italienska Juventus, vilket knappast är något att skämmas över.

En skiva för IFK-fans släpptes i Norrköping under sommaren: Stå Upp för Peking, med Vitblå Revolt. Visserligen är den inte utgiven av Peking Fanz, men föreningen har varit delaktig i både textskrivning och försäljning av skivan.

Föreningens lokal, på Sandgatan 9, har renoverats och förbättrats under året, till exempel med nya möbler. Peking Fanz medlemsantal är, i skrivandets stund, den 9 november, 305.

 

Verksamhetsberättelse 2001

Peking Fanz har under året fortsatt att växa i snabb takt. När detta skrivs är siffran uppe i cirka 950 medlemmar vilket är en ökning med 450 stycken sedan förra året vid samma tid.

Ungefär en vecka innan säsongen började släppte Peking Fanz sin egen cd-skiva med hela 19 spår och release festen hölls på pop-stopp. Där spelade tre band från skivan, det var Anna Bandit, Roger överallt och Clockwork crew. CD:n släpptes i 999 exemplar.

Säsongen började även detta år med IFK-veckan och Peking Fanz hade en butik på stadium där man sålde sina souvenirer samt passade på att marknadsföra sig. Under denna vecka presenterades även den souvenir som senare skulle bli utsedd till årets souvenir nämligen PF:s berömda kallingar.

På premiärdagen arrangerades en stor kick-off i tennishallen bakom den norra läktaren och det blev en mycket lyckad och välbesökt tillställning.

I Maj månad släpptes Peking Pilz, PF:s nya öl, en ale. Releasen för denna öl hölls på Palace. Samtidigt som ölen släpptes också ett förmånskort till alla medlemmar.

I slutet på augusti arrangerades Peking Fanz 10 000krs Cup. Den lockade hela 18 lag och vinnare blev Otten. Samma kväll som cupen firades föreningens fyra års jubileum på klubblokalen och bland annat spelade ett live band.

Bortaföljet har snittat på 180 personer och det är då främst Örebro, Elfsborg och Hammarby borta som drar upp den siffran. I övrigt har det varit ganska dålig uppslutning på bortamatcherna.

Brölet har fortsatt att komma ut med 3 nummer per år och den största upplagan i år var 950 exemplar vilket kan jämföras med förra årets största upplaga på 600 exemplar.

Tifo året har varit ett ganska jämt år med många godkända arrangemang. Det bästa är dock stripes- och bengal tifot borta mot Elfsborg i den sista omgången, Men man skall för den skull inte glömma bort arrangemang som kvittorullarna hemma mot Malmö FF och stripsen med hjärtat hemma mot Trelleborg. Även i år hade man ett tillstånd för pyroteknik som användes hemma mot Djurgården och Hammarby.

Guldsnoken gick i år till Stenqvist AB för deras stöd att förbättra tifo- och supporterkulturen i Norrköping.

Peking Fanz hemsida fick en flygande start på året med en fin design, men sen gick det sämre. Dåligt med uppdateringar är huvudskälet till detta. Men förbättringar är på gång och ett steg i den riktningen är att man tagit hjälp av fler personer.

Souvenirerna har sålt bättre än något tidigare år och sortimentet är större än vad det någonsin varit. I år har det bland annat kommit ett par kallsonger, 3 par halsdukar och 2 olika munkjackor med mera.

Även i år har krogen Durkslaget varit klackens stamkrog både innan och efter matcherna.

 

Verksamhetsberättelse 2004

2004 inleddes under enad fana, föreningen har blivit starkare. Och just idag finns det 540 betalande medlemmar. Vi ser att fler börjar hitta tillbaka efter mardrömmen 2003.

Premiären avverkades utan problem och en bra säsong inleddes för oss på läktaren. Det har rullat minst en stor buss till alla bortamatcher, förutom Boden då vi tog flyget. I Åtvidaberg fick vi äntligen se IFK vinna inför ett stort bortafölje och de dåliga förlorarna i Åtvidaberg skrek som grisar om att vi varit osportsliga och buat vid straffen.

Tifogruppen har åter igen visat att man tillhör topp 5 i Sverige med sina arrangemang som genomförts med väldigt små medel.

Ekonomin sviktade under året, men ju längre tiden gick blev det bättre och börjar nu återigen bli stabilare. Det är bland annat på grund av detta som det varit tomt på marknaden för nya souvenirer.

I augusti fick vi ta avsked av Sandgatan 9 där vi haft vårt tillhåll i 7 år.

Vi saknar terrassen och den lilla mysiga lokalen. Men vi kan inte gräva ner oss i gammat, den nya lokalen som vi nu befinner oss i har gett oss en hel del, fördelar som vi inte hade tidigare och bara vi får bo in oss i den så kommer den säkert uppskattas av alla.

Svenska Cupen mot DIF var en höjdare. Det är under en sådan match som längtan till Allsvenskan blir mycket påtaglig och vi skall tillbaka! Stå upp även 2005!

Nil Desperandum!

 

Verksamhetsberättelse 2005

År 2005 blev inte riktigt vad vi hade hoppats på, i alla fall inte på planen. På läktarna har vi haft höga toppar, men ganska djupa dalar också. Till de flesta matcher har det rullat bussar, men till några har vi varit tvungna att köra minibussar. Peking Fanz har dock varit representerade överallt där IFK spelat match 2005, och så kommer det förhoppningsvis vara även i framtiden!

Vår plats på Parken minskade, trots våra påtryckningar, till en sektion istället för som tidigare en och en halv. Det var dock snack innan säsongen om att vi helt skulle bli flyttade till Berget, men som tur var fick IFK tillbaka förnuftet och gav oss plats på Östra.

Det startade bra med försäsongspremiären mot Elfsborg. Kvällen innan kom Guliganerna på besök och vi anordnade fest på lokalen, denna blev mycket välbesökt och kanske nästan lite för bra för några av våra trötta gäster från Borås. På matchdagen ställde vi upp med en av de största försäsongsklackarna någonsin i PF:s historia. Vi hade även tillstånd för bengaler, vilket var uppskattat och även omnämndes i tidningarna.

Årets bortapremiär mot Öster lockade ca 600 i IFK:are till Värendsvallen i Växjö, varav fyra bussar gick i PF:s regi. Matchen slutade med vinst, 2-1, trots att Öster hade domaren på sin sida.

Hemmapremiären mot AIK lockade hela 14 000 till Parken och PF:s sektion var överfull! Trots att vi var så många vi kunde vara i stort sett kunde vi inte matcha gnagarna i antal, men däremot när det gällde vilja och uthållighet. T-t-tillsammans stöttade vi fram IFK till en 2-0 seger.

Kanske var det sista gången vi fick styra kosan till Boden, de åkte nämligen ur och återfinns inte i Superettan 2006. Precis som vanligt blev detta årets kultresa, och de som åkte upp var i stort sett samma 30 pers som åkt även 2003 och 2004! En annan riktigt grann resa var den till Falkenberg i mitten på sommaren. Sol och bad hade vi tänkt oss och bad blev det i alla fall! Däremot var inte vädergudarna riktigt på vår sida. Vi var ca 100 man på plats, en buss från PF.

Följetongen PTG verkar inte få något slut! År 2005 levererades vackra koreografier mot AIK hemma och borta och Åtvidaberg hemma och borta i serien, dessutom mot Åtvidaberg borta i cupen.

2005 var året då vi började känna oss hemma i vår nya lokal på Kungsgatan. Här har vi haft fester, möten, gäster, spelningar, tifomålningar, vernissage, tipslördagar, restaurangkvällar och kvällar då lokalen bara stått öppen för att våra medlemmar ska kunna träffas och snacka. Lokalen börjar mer och mer få sin egen identitet och vi hoppas att vi kan vara kvar i många år till.

Medlemsantalet den 31 december var 545 stycken.

 

Verksamhetsberättelse 2006

År 2006 blev ett riktigt mellanår, både på planen och på läktaren.

Medlemsantalet är i stort sett oförändrat sedan förra året, vid årets slut hade Peking Fanz 500 betalande medlemmar, en marginell minskning sedan 2005. Vi ser att vi har en stabil medlemskrets, något som gläder!

Vi började säsongen i fin stil med att vara ca 600 personer på bortaläktaren i Södertälje, trots starkt stöd fick IFK se sig besegrade med 2-0. I och med det var det som att luften gick ur oss allihopa och situationen blev inte bättre när vi bara fick 1-1 hemma mot nykomlingen Jönköping Södra.

Antalet resenärer på våra bortaresor minskade tyvärr och där måste vi vara självkritiska. En del beror självklart på att vi legat 4 år i superettan och har haft långa avstånd till våra motståndare, men det ska inte spela någon roll! IFK behöver vårt stöd oavsett vilken serie och vilket motstånd vi har. Peking Fanz kommer att satsa hårt på bortaresorna inför säsongen 2007.

Även hemma har klacken ibland varit alldeles för liten, vi borde kunna matcha en betydligt större klack på hemmaplan nästa säsong. Vi som är där har dock gjort ett bra jobb och stått för ett par riktigt bra insatser. Alla kommer vi ihåg Degerforsmatchen där Parken näst intill kokade när IFK slog in segerbollen. Tifogruppen har bjudit på schyssta koreografier mot Åtvid borta och Jönköping hemma, skänk mer pengar så får ni se fler tifon!

Under året har det skett investeringar i lokalen, vi har målat och skaffat nya möbler för ca 12500kr. Vi trivs bra i vår lokal och kommer satsa på att locka mer folk innan matcherna och köra in den som vår naturliga samlingsplats innan vi går upp till Parken.

Vi går trots allt in i jubileumsåret 2007 som en stabil förening med en stark medlemsbas, en bra lokal och entusiasmen kvar, nu är det dags att äntligen gå upp!

 

Verksamhetsberättelse 2008

Säsongen 2008 blev ett alldeles för kort besök i allsvenskan och gav knappt smak på hur det känns att vara där men Peking Fanz kan gå rakryggade ur det gågna året.

Medlemsantalet i Peking Fanz var vid årets slut 714 betalande medlemmar. Det är en ökning sen 2007 med cirka 170 medlemmar och befäster det vi har en stabil medlemskrets!

Lite över 300 årskort såldes till vår sektion vilket var en enorm ökning mot tidigare år. Dock fick vi i år en begränsning på 600 platser vilket gjorde att vi blev hämmade vårt stöd till IFK under stormatcherna och inte kunde fylla upp sektionen på det sätt som vi önskat.

Säsongen inledes med en grym kickoff på Palace med skivsläpp och SNOK-Nkpg på scen. Jansson och Posse snurrade plattor och runt 200-300 IFK´are dök upp och gjorde det till en kväll att minnas.

På planen startade serien med Djurgården på hemmaplan som blev ett fiasko för arrangörerna. Vi hoppas att scenerna som beskådades inte kommer åter på Idrottsparken. P.T.G levererade i vanlig ordning ett mäktigt Tifo över den Östra Läktaren. Innan matcherna samlades vi på Black Horn och en av sommarens höjdpunkter var när Elfsborg kom på besök.

Antalet resenärer på våra bortaresor var väldigt varierande, vilket lätt kan härledas till IFK´s mediokra insatser på planen. Betyget för vår insats är godkänt. Vad vi minns mest är den imponerande uppslutningen borta mot Örebro på 500 personer trots att det i stort sett var klart att vi skulle lämna allsvenskan samt den numera nästan kultiga resan till Stockholm stadion där vi i kungens kurva fick veta att matchen blivit inställd!

Vi blev i september av med vår lokal på kungsgatan 59 vilket är ett stort avbräck för föreningen. Arbetet med att hitta en ny lokal är viktigt då vår verksamhet är väldigt beroende av den gemenskap och trygghet som en lokal ger. Navet i vår verksamhet kan man säga utan att ljuga.

Vi har under året stabiliserat föreningens ekonomi och har nu en bra grund att stå på vi ser trots degraderingen fram mot säsongen 2009 som en stark föreningen med mycket entusiasmen, Vi skall tillbaka!